Förbundet Kommunist

Från Krigsmaskinen
Version från den 14 december 2019 kl. 19.27 av Iammany (Diskussion | bidrag) (Skapade sidan med 'left'''Förbundet Kommunist''' (FK) bildades 1970 efter splittringar inom den svenska maoisminspirerade ungdomsvänstern. Till en början hade de foku...')

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Bastad-1975.png
Förbundet Kommunist (FK) bildades 1970 efter splittringar inom den svenska maoisminspirerade ungdomsvänstern. Till en början hade de fokus på den utomparlamentariska och "vilda arbetarkampen". Till skillnad från de flesta andra vänstersekter under den här tiden så var de kritiska till både Sovjetunionen och Maos Kina. De hade fungerande arbetsplatsceller, värnpliktigsorganisering och stojade om boendekamp. De första åren fanns det starka rådssocialistiska inslag i arbetet som dock snabbt ersattes av en mer klassisk marxist-leninistisk riktning (man ville ha ett parti och så vidare). Med tiden blev det även mer och mer fokus på miljöfrågor och internationell solidaritet mot slutet av 1970-talet samtidigt som man sossade ur ytterligare. 1983 la man ner verksamheten och medlemmarna gick in i Sossarna eller VPK.

I början av 1970-talet genomlevde förbundet en "proletariseringskampanj" (jämför med Établissement). Medlemmarna uppmanades att lämna den akademiska världen och ta vanliga fabriksjobb samt flytta till "proletära" bostadsområden för att lära av arbetarklassen. Det tidiga 1970-talets våg av vilda strejker där strejkkommittéer företrädde arbetarna, fick FK att utveckla en uppfattning om hur en stundande socialistisk revolution skulle komma att bygga på direktvalda arbetarråd. Inspirationen kom inte bara från de svenska arbetsplatserna utan också i hög grad från Italiens arbetarkamp, som försökte bygga egna arbetsplatskommittéer inspirerade av Italiens CUB/arbetarkommittéer, liksom från de ryska sovjeterna 1917. FK hade flera arbetsplatskommittéer som gav ut arbetsplatstidningar med namn som Röd Post och Röda Packet.

SE MER PÅ VÅR SYSTERSITE POLKAWIKIN.

Tidningar som gavs ut av FK var: Röda Arbetet, Arbetarkamp, Klartext och Kommunist. Tidningar av arbetsplatsceller: Röd Post och Röda packet. FK drev också bokaffärer i större städer i landet samt ett förlag, under det gemensamma namnet Barrikaden.

Länkar: