Enskilda artiklar och essäer
Sabotage av Polkagris
Sabotage är konsekvensen av en skitdag på jobbet och en kass lön. Det är både en nödvändighet och en självklarhet.
Arbete Gemenskap Politik Krig av prole.info (2005)
Hur många gånger har du inte suttit i tv-soffan och svurit över hur svår 500-kronorsnivån i Jeopardy är? Hur ofta har du inte framstått som obildad på olika tillställningar när dina universitetspolare börjat diskutera flervariabelanalys eller Strindbergs samlade verk? Visst känns det som att du ligger steget efter hela tiden? Då är denna fina allt-i-allo lösning något för dig. I några få enkla steg får du allt du behöver för att behärska din vardag.
Med blanka vapen
Vi kan leva utan passioner eller drömmar – det är den stora frihet det här samhället erbjuder. Vi kan prata i all oändlighet, speciellt om saker vi inte vet någonting om. Vi kan uttrycka vilken åsikt vi vill, även den mest vågade, och försvinna i det allmänna sorlet. Vi kan rösta på den kandidat vi föredrar, med kravet på att få klaga i utbyte. Om vi skulle börja framstå som dogmatiska kan vi byta kanal när som helst. Vi kan roa oss vid vissa givna tidpunkter, längs den allt snabbare resan genom sorgligt identiska miljöer. Vi kan verka unga och arga, innan vi får hinkvis med iskallt sunt förnuft över oss. Vi kan gifta oss hur många gånger vi vill, så heligt är äktenskapet. Vi kan skaffa oss nyttiga anställningar, och om vi inte kan skriva, bli journalister. Vi kan praktisera politik på tusen olika sätt, till och med om vi pratar om exotiska gerillor. Vi kan utmärka oss i såväl kärlek som i karriären genom att lyda, om vi nu inte lyckas bli den som ger order. Lydnad kan till och med göra oss till martyrer, för hur det än framstår så behöver det här samhället hjältar.
Reproduktionen av vardagslivet av Fredy Perlman (1969)
Denna text visar på ett utomordentligt bra sätt vad alienationen är och varför – och hur – den existerar under kapitalismen. Och inte minst vad det är som håller kapitalismen igång – nämligen våra egna handlingar varje dag när vi säljer en del av våra liv mot pengar, det vill säga arbetar.
Arbetsorganisering och arbetarautonomi i terminal - En introduktion till den militanta undersökningen som metod av Johan Forsberg (2003)
Det är hög tid att återigen gå på offensiven i klasskampen genom en självständig, mångfacetterad arbetarmakt från basen. Arbetarklassens frigörelse kan ju som bekant inte vara något annat än dess eget verk. Alla diskussioner och initiativ i denna riktning är välkomna. Denna artikel är ett bidrag till detta där jag sätter ord på mina erfarenheter av arbetsplatskamp i lagerbranschen utifrån mina år som terminalarbetare.
Proletär management av Kämpa tillsammans! (2008)
Arbetarklassens frigörelse måste inte bara vara dess eget verk utan arbetarklassens frigörande praktiker är även dess eget verk. Frågan om arbetarautonomi är därför inte i första hand en politisk fråga utan snarare en organisatorisk och denna artikel handlar om konkret och faktisk arbetarautonomi som den existerar i Sverige idag på tvåtusentalet. Tesen som drivs är att kampen på arbetsplatserna inte först och främst förs inom fackföreningarna utan genom den informella organisering som ofta brukar uppstå mellan arbetskamrater. Denna organisering är emellertid inget som skapas av sig självt utan något som måste produceras och därför något som kan utvecklas och spridas. Vår grundläggande tes har alltid varit att potentialen till radikal antikapitalistisk arbetarkamp finns där den faktiskt bedrivs. Och idag bedrivs denna kamp inte i fackföreningarnas regi utan i den informella arbetsplatsorganiseringen och det är dess självständiga, informella och omedelbara karaktär som gör den radikal och antikapitalistisk. I den här artikeln vill vi undersöka hur denna kamp uppstår och formerar sig.
Några råd till radikaler
Några oundgängliga råd till alla som vill "göra något", typ sätta världen i brand.
Är du för söt äter världen upp dig, är du för sur spottar den ut dig av Mathias Wåg (2013)
Avståndskraven har börjat bli en hysteri. Det går inte att föra en enda social kamp, driva ett enda vänsterinitiativ som inte borgerliga politiker eller opinionsbildare försöker avkräva en muntlig bekännelse – att rörelsen måste dra en tydlig demarkationslinje och avgränsa sig mot den radikala vänstern. Vägran att spela med, acceptera problemställningen eller försöka nyansera debatten bemöts med hätska drev. Har du inte tagit avstånd är du en del av problemet. Avståndstagandet är det enda godtagbara svaret.
Den globala flyktingsituationen och världsinbördeskriget av Tomasz Konicz (2015)
Fler och fler människor ser sin nakna fysiska existens hotad, eftersom de inte längre kan reproducera sig genom att förmedlas med värdet – och eftersom inget alternativt reproduktionssätt står till förfogande. De inbördeskrigsliknande konflikterna bildar således en del i ett ”världsinbördeskrig” (Robert Kurz), som utgör det kapitalistiska världssystemets slutliga förfallsstadium.
Revolten mot arbetet. "Autonoma" teorier och praktiker av Ulf I. Eriksson
Samtidigt som arbetet håller på att avskaffas i produktionsprocessen (inom till exempel olje- och livsmedelssektorerna) och den arbetsintensiva industrin snart inte längre fungerar som motor för kapitalbildningen – samtidigt försöker kapitalet finna nya vägar att använda arbetet och arbetstvånget som instrument för politisk kontroll av arbetarklassen. Arbetet kvarstår, men nu i sin renodlade funktion som disciplineringsmedel. Det är arbetet som terror.
Sak och sken. Till kritiken av skådespelssamhället av Ulf I. Eriksson
Ju mer vi ser på, desto mindre lever vi; ju mer vi känner igen oss själva i skådespelets bilder, desto mindre förstår vi av vår egen utarmade situation, av våra önskningar och begär. Medan deta enda som är någonting värt är ”ett liv i begärens njutning”. (Den radikala kritikens uppgift bl.a.: ”att göra det möjligt för människor att sluta identifiera sig med sin omgivning och med prefabricerade beteendemodeller”). Det förhärskande sociala skådespelet försöker sålunda över hela linjen – från information till masskultur – monopolisera och reducera människors kommunikation till ett ensidigt mottagande av ”bilder av deras egen alienerade verksamhet”, medan den revolutionära kritiken av vardagslivet svarar med att försöka påvisa skillnaden mellan det liv som är möjligt och dess nuvarande misär; en strategi för att ”göra folket ursinnigt”.
Rätten till arbete eller rätten till lättja? av Brutus Östling & Göran Bergström (1989)
Kärleken till arbetet, detta besynnerliga vansinne, är nämligen en historisk (läs: kapitalistisk) produkt, som har dominerat den kapitalistiska ideologin, och detta också när den uppträtt under socialistiska förtecken. Arbete och arbetsduglighet ses både från vänster och höger som naturligt och nödvändigt förbundna med identitetsbildning, normalitet och människovärde.
The test of communism av Jasper Bernes (2021)
Vad är egentligen förhållandet mellan Marx teori om värde och kommunism? Utifrån tänkare som Amadeo Bordiga och Gilles Dauvé, för vilka "hela Marx arbete var en beskrivning av kommunismen" föreslår Jasper Bernes ett nytt sätt att förstå kommunismens uppgifter i både praktisk och teoretisk mening. Hos Marx, och hos de få tänkare som har försökt tillämpa hans tänkande som kommunistisk praktik, kan vi finna en "kommunismens prövning", en logisk modell av de nödvändiga förutsättningarna för kommunismen, vilket också implicerar ett adekvat begrepp om kapitalismen.
|
Böcker
Tjänster i hemmet av Marie Hållander
En skönlitterär, och poetisk, skildring av att jobba i hemtjänsten. Om arbetsuppgifter, relationer med vårdtagare, arbetskamrater och arbetet som sådant. Att duscha och duschas, blöjbyten, demens och om att knoga i livets privata sfärerer mitt i dess slutskede. Marie Hållander skildrar arbetets stress och slit, ålderdomens svaghet och utsatthet, om att betalas för att vårda och bry sig - om att äcklas och känna ömhet för människor man hjälper för en lön. Hon berättar om hur vårdtagare får olika vård beroende på vad de (eller deras anhöriga kan kräva), och hur vårdarbetarna ibland bryter mot reglerna för att ge gamla människor en lite värdigare behandling. Hon skildrar också arbetssituationen - att som timanställd inte kunna säga nej till arbetspass av rädsla att inte bli inringd igen, att kastas in i oförberedda situationer och tvingas lösa dem tillsammans eller ensam och om att tvingas söka gömslen bara för att kunna röka på arbetstid. I bakgrunden förfaller förorten samtidigt som medelklassen tränger på i områdena närmare stan.
Yarden av Kristian Lundberg
”Det är möjligt att mitt högmod fick mig på fall”, börjar Kristian Lundberg sin mycket raka och uppriktiga berättelse om hur han, när han blivit av med sina brödfödesarbeten som skribent, åter tvingades söka sig till det kroppsarbete som hans yrkesbana hade inletts med. Litet över fyrtio år gammal, och utan formell utbildning, inget annat än det självupprättade ”universitet” hans egen bildningstörst har skapat. Fångad i en snara av växande skulder och inkassobrev söker Kristian arbete på de mest skiftande platser. Till slut får han jobb i Malmö hamn på Yarden, bland uthyrningsföretagets timanställda med sämst arbetsvillkor, ett arbete där man ständigt riskerar att bli kickad från en dag till en annan. Han flyttar bilar under sträng bevakning och i alla väder. Sakta blir återgången till det kroppsarbete som han höll på med i ungdomen en resa tillbaka till barndomen. Men berättelsen blir också en uppgörelse med det moderna arbetslivets villkor.
Fabriksmänniskan av Erik Johansson
Eriks berättelse byggs av små korta berättelser, anekdoter, betraktelser och brev. Boken har en dagboksprägel men förlorar för den skull inte sin röda tråd. Vi får följa med Erik i sin färd från den gamla nedgågna omoderna fabriken till det nya supermoderna produktionspalatset. På den gammla fabriken var inte tempot särskilt högt drivet och man kunde hålla sina tankar för sig själv, ta små pauser när andan föll på. Det fanns natur i närheten där Erik kunde sträcka ut sig på rasterna och koppla av. Inget himmelrike direkt. Han jobbade i en fuktskadad gammal källare med dålig luft och omoderna verktyg... men bra mkt bättre än det nya produktionshelvetet han snavade in.
Utan framtid - Protester i den globala krisens spår av Natacha López & Mårten Björk (2013)
Historiskt starka proteströrelser har svept över världen under 2010-talets första år. 2011 var inte bara året för den arabiska våren utan också året då de så kallade indignerade tog över torgen i Sydeuropa, då studentprotester skakade om Chile och då Occupy-rörelsen spreds från USA över världen. I Utan framtid möter vi den generation av, ofta högutbildade, unga som blivit ledande i denna protestvåg mot politiker och ett ekonomiskt system som ställer dem utan arbete eller framtidsutsikter. En situation som allt fler kan känna igen sig i, i sviterna av den ekonomiska kris som främst drabbat Europa och USA. Vi får följa hur den ekonomiska krisen utvecklats till en kris för den representativa demokratin som sådan.
Den obeboeliga planeten av David Wallace-Wells
David Wallace-Wells bok är måsteläsning för att förstå den aktuella klimatkrisen. Bokens första del är en alarmerande och uppnyktrande genomgång av rådande och kommande problem som den globala uppvärmningen orsakar. Det är jobbig men nödvändig läsning. Bokens andra del närmar sig mer etiska, kulturella och "politiska" frågor som, utan att på något vis egentligen uttala en explicit radikal position, implicerar det som en konsekvens.
The philosophy of Marx av Etienne Balibar
Balibars introduktion till Marxs tänkande är en av få som lyckas göra det rättvisa, förmodligen den bästa av de som ger en övergripande genomgång av hela Marx tänkande och inte bara någon aspekt av den. Den är tillräckligt sofistikerad för att fånga de relevanta nyanserna och samtidigt tillräckligt lättläst för att vara tillgänglig för den som inte har någon bakgrund i marxskt tänkande.
Den "andra" arbetarrörelsen och reformismens framväxt av Brutus Östling (Federativs, 1980)
Den "andra" arbetarrörelsen och reformismens framväxt beskriver den svenska arbetarrörelsen utveckling från industrialismens genombrott fram till den allmäna rösträttens genomförande, hur reformismen tog form och kom att dominera, hur kampen för socialismen kom i motsättning till kampen för förbättringar inom systemet. Brutus Östling visar hur reformismens framväxt låter sig förstås som ett reslutat av de erfarenheter arbetarna gjorde i sin dagliga praktik och av styrkeförållandena i klasskampen och inom arbetarröelsen. I centrum för framställningen står motsättningarna mellan yrkesutbildade och outbildade arbetare, mellan kampen för högre lön och kampen som tar sin utgångspunkt i den omedelbara produktionsprocessen. (Läs mer)
Vägrandets dynamik av Gilles Dauvé (Riff-raff, 2004)
Vägrandets dynamik är en bok om kommunismen och den kommunistiska rörelsen. Boken innehåller nitton provocerande texter skrivna av den franske tänkaren Gilles Dauvé mellan åren 1968 och 2003. Texterna kritiserar kapitalismen, demokratin och moralen samt undersöker var underlaget för upproriskhet och revolutionär aktivitet finns idag.
Crack capitalism av John Holloway
Holloway omformulerar den kritik han var en del av att utveckla inom ramen för "Open Marxism" i en rad teser som förutsätter lite utom en samhörande vilja att bryta och knäcka den kapitalistiska logiken och frigöra en annan sorts aktivitet, den att göra vad vi anser nödvändigt och begärligt. Holloway stakar ut en riktning av "autonom marxism" som betonar det antipolitiska, kritiska och negativa. Den förklarar många grundläggande teoretiska problem och principer på ett otvetydigt icke-akademiskt och ofta poetiskt sätt.
Revolutionary Europe, 1783-1815 av Georges Rudé (1964)
I den här klassikern ges en bild av den revolutionära situationen i Europa före, under och efter den Franska revolutionen från ett underifrånperspektiv, utifrån klassmotsättningar och de strävanden som vanliga medborgare hade. Det är ett mästerverk inom marxistisk historiografi. Den ger en nödvändig, bredare bild av den franska revolutionen som inte begränsas till perioden runt 1789. Som förförståelse till den begynnande arbetarrörelsen är den helt oundgänglig.
From Tsar to soviets av Christopher Read (1996)
Read baserar sin undersökning av den ryska revolutionen på vanliga människors erfarenheter snarare än partiers officiella berättelser eller enskilda ledares biografier. Han går ut bland landets städer och byar för att ge en bild av den mångfald som utgjorde den revolutionära perioden. Det är den kanske fylligaste och mest uppdaterade redogörelsen av den ryska revolutionen.
The German revolution 1917-1923 av Pierre Broue
Broues magistrala bok om den misslyckade Tyska revolutionen är en massiv genomgång (på närmare 1000 sidor!) som trots storleken är fängslande och hela tiden känns relevant. Inga andra är i närheten av att erbjuda den nivå av detaljrikedom som Broue om den här ofta ignorerade händelse i historien. Kombineras med fördel med Gilles Dauvés & Denis Authiers The Communist Left in Germany 1918-1921 som förutom en boklängds genomgång av vad som anges i titeln också innehåller flera viktiga texter från perioden.
Övervakning och straff, av Michel Foucault
För Foucault framstår övergången från brutala kroppsstraff till fängelsestraff som följden av en ny och effektivare disciplinering av människorna, något som går igen på en rad områden, från 1600-talet och framåt: skolväsendet, arméerna och fabrikerna. En äldre form av maktutövning ersätts av en ny och än mer långtgående, som ytterst syftar till människornas fullständiga normalisering och anpassning till det nya produktionssystemets krav. I fängelseinstitutionen får dessa tendenser sitt mest fullödiga uttryck. Den kanske mest inflytelserika av Foucaults långa rad av civilisationskritiska undersökningar. I en inledning till boken ger Sune Sunesson en klargörande presentation av Foucaults tänkande.
May '68 and its afterlives av Kristin Ross
Idag får vi oftast höra om "Parisrevolten" 1968 som en gällande främst studenter och vänstergrupper i huvudstaden när det i själva verket var något mycket mer. Ross visar hur media, politiker och kappvändare har förvrängt historieskrivningen av händelsen, hur proletärer och landsbygd suddats ut, förhistoria ignorerats och djupgående konsekvenser döljts.
Läs också vår essä Före och efter som tar Ross bok som utgångspunkt för en reflektion om uppror och minne.
Proletarian nights av Jacques Ranciére
Rancières avhandling från 1981 ger inblickar i uppskattningsvis ett tjugotal arbetares farhågor och drömmar från 1830-talet fram till 1850-talet. Enstaka nedslag görs även vid senare tidpunkter i slutet av några av arbetarnas liv. När vi först bekantar oss med dem är de i tjugoårsåldern. De har själva eller tillsammans med andra bestämt att de inte längre ska tolerera det icke-tolererbara. Vad de fann outhärdligt var, som Rancière konstaterar i förordet till den engelska versionen, inte så mycket fattigdomen, de låga lönerna, de obekväma husen, eller ens den ständigt närvarande oron för hungern. Det var någonting ännu mer grundläggande: ångesten av tid och därmed liv som varje dag dödas med lönearbete eller sökandet efter det. Liv utan något annat syfte än att tills vidare bevara krafterna av underordning gentemot de dominerande. De avskydde förnedringen att dag efter dag tvingas tigga efter lönearbete. Det var alltså inte i första hand de specifika påfrestningarna i livssituationen de gjorde uppror mot, utan de underliggande förutsättningarna för den.
Business as usual av Paul Mattick, Jr.
Det har skrivits många böcker om och kring den pågående krisen. Vi lyssnar fortfarande till ekonomerna trots att den konventionella ekonomiska teorin nu har ett minst sagt sargat rykte. Business as usual: The economic crisis and the failure of capitalism av Paul Mattick Jr. är annorlunda. Mattick förstår krisen utifrån Karl Marx tänkande, en tidig kritiker av ekonomisk teori. Marx skrev för länge sedan och världen vi lever i har förändrats mycket sedan dess. Men eftersom Marx skrev på en abstraktionsnivå som var så pass hög men samtidigt beaktade historiens rörelser är hans tänkande enligt Mattick relevant även för oss idag.
Den här boken är den bästa för en relativt kortfattad genomgång av vår tids mest avgörande kris. Se också de intervjuer och föreläsningar som länkas på artikelns sida.
|