Cajo Brendel

Från Krigsmaskinen
Hoppa till: navigering, sök

Cajo Brendel föddes 26 oktober 1915 i Hague, Holland. Hans familj var relativt välbärgad när han växte upp, men under 30-talskrisen så förlorade hans far sin förmögenhet och förhållandena blev knappare. Cajo hade tur och fick chansen att studera och etablerade sedermera sig själv som journalist.

Politiskt så hade han i början trotskistiska sympatier, men från 1934 började han få kontakt med folk omkring den rådskommunistka gruppen Groep van Internationale Communisten GIC(H) (ungefär Internationella kommunistiska grupperna). Från mitten av 30-talet så var Cajo resande journalist som rapporterade från många av de stora klasstriderna - inte bara i Holland utan även i andra länder.

Efter andra världskriget så blev Cajo en centralfigur i den rådskommunistiska strömningen i Holland. Han satt i redaktionen för den hollänska tidningen Spartakus från 1952 till 1954. Senare, från 1965, så var han en av centralfigurerna bakom Daad en Gedachte. Senare så var han centralfigur bakom Echanges et movement tillsammans med sin vän Henri Simon, detta var han fram till sin död 25 juni 2007.

Mer om Cajo Brendel

Texter på engelska

Texter på svenska

  • Cajo Brendel: Teser om den kinesiska revolutionen, Ravacholförlag, 197-. Även Den kinesiska revolutionen, Federativ, 1976 (Federativ-serien 23)
  • Farväl till facket - Självständig klasskamp i England (Ladda ner)