Kommando Holger Meins

Från Krigsmaskinen
Hoppa till: navigering, sök

Kommando Holger Meins var namnet på den grupp som genomförde ockupationen av den västtyska ambassaden i Sverige 1975. Gruppen bestod av Hanna Krabbe, Karl-Heinz Dellwo, Lutz Taufer, Bernhard Rössner, Ulrich Wessel och Siegfried Hausner, som alla hade anknytning till Röda Armé Fraktionen, RAF. De tog sitt namn efter Holger Meins, en fånge med RAF-anknytning som dog under en hungerstrejk i västtyskt fängelse.

Syftet med ockupationen var att få den västtyska regeringen att släppa inte mindre än 26 fångar med anknytning till RAF, däribland gruppens ledare Andreas Baader och Ulrike Meinhof ur sin fångenskap. Något som den västtyska regeringen blankt vägrade till och ockupationen blev därför ett misslyckande för gruppen. Fyra människor förlorade livet på grund av ockupationen: militärattachén von Mirbach och handelsattachén Hillegaart som skjutits ihjäl av Dellwo inne på ambassaden samt två ockupanter, Wessel, och en dryg vecka senare, Hausner. Ockupationen kom till sin upplösning när en av de sprängladdningar gruppen hade placerat ut i byggnaden exploderade utav misstag.

Operation Leo

För de ockupanter som dödats i ambassaddramat och för utvisningen av de överlevande ockupanterna av den svenska regeringen planerade den i Sverige boende västtyske anarkisten Norbert Kröcher tillsammans med en grupp svenskar en hämndaktion kallad Operation Leo. Den gick ut på att kidnappa den biträdande arbetsmarknadsminister Anna-Greta Leijon som hade varit ansvarig för utvisningsärendet i regeringen. Gruppen hade tagit sig namnet Kommando Siegried Hausner efter en av de två kvinnliga ockupanter som hade dödats under ambassaddramat. Kidnappningen avslöjades dock innan det hann sättas i verket.


Externa källor

Kommando Holger Meins. Dramat på västtyska ambassaden och Operation Leo av Dan Hansén och Jens Nordqvist