Affinitetsgrupp
Affinitetsgrupp är ett begrepp huvudsakligen använt av insurrektionella anarkister. Begreppet beskriver grunden i den informella organisering som är central för detta perspektiv på klasskampen; i stället för traditionell syntesorganisering - där ideologisk samsyn och mer eller mindre rigida beslutsstrukturer träder mellan människor och deras materiella verklighet - handlar affinitet i stället om direkt och oförmedlad kamp. Det är lättare att ta och behålla initiativet när kampen grundar sig i delad erfarenhet av en gemensam situation.
Affinitet betyder samhörighet, samhörighetskänsla. En affinitetsgrupp är helt enkelt en grupp av människor med gemensamt intresse som agerar tillsammans. Affinitet mellan kamrater har inte nödvändigtvis någonting med vänskap att göra, även om vänskap givetvis kan uppstå eller finnas parallellt med affiniteten. Snarare handlar det om delad erfarenhet som tar sig uttryck i förståelse och handling. Att hysa affinitet betyder att ha kunskap om varandra, att veta var man står i det gemensamma antagonistiska förhållandet till arbetet. Affinitet är med andra ord en kampens gemenskap.
Affinitetsgruppen förstådd utanför en specifik kontext blir lätt normativt. Mest relevant för ett klasskampsperspektiv är affinitetsgruppen förstådd som en arbetarkollektivitet, det vill säga både som en teknisk sammansättning och en politisk sammansättning (se klassammansättning). Affinitet uppstår kring flera intressen som inte alls nödvändigtvis har med arbetarens relation till den direkta produktionen att göra. Men produktionsprocessen ordnar oss alltid allaredan i arbetslag med bestämda roller i processen, ofta små grupper som arbetar tillsammans - en teknisk sammansättning. Utifrån denna position reser sig gemensamma intressen som arbetarkollektivet kämpar för eller inte kämpar för. Arbetarkollektivet har alltid denna dubbelhet, dessa två sidor som alltid redan finns där och är den specificitet gruppen måste förhålla sig till. Det är i denna arbetarkollektivitets förhållande och dynamik som klasskampen har sin bas, där den reella kampen utspelar sig.
Arbetare formar sina identiteter utifrån en mängd olika intressen - kultur, subkultur, etnicitet, kön, etc. Kring dessa identiteter formas åsiktsgemenskaper som potentiellt kan etableras som affinitetsgrupper också. Arbetarkollektivet syftar till att bryta upp sådan identitetspolitik då den är grundad i den affinitet som den direkta produktionen skapar.
Läs mer
- Kamunist Kranti
- Ansiktslöst motstånd
- Insurrektionell anarkism
- Kämpa Tillsammans!: Management för proletärer
- Kamunist Kranti: Self-Activity of Wage Workers - Towards a Critique of Representation & Delegation
- The Red Sunshine Gang: Anti-massmetoder för organisering av kollektiv
- Batkogruppen: Upprorets anarkism
- Diskussion om arbetarkollektiv och affinitetsgrupper